Gootsteen ontstoppen met soda en azijn, hoe werkt dat?

Handige tips & weetjes

Gootsteen ontstoppen met soda en azijn, hoe werkt dat?

Heb je last van een vieze stank in de keuken en loopt het water in de gootsteen niet meer goed door? Oei, dat klinkt als een verstopte afvoer! Vet- en etensresten kunnen zich ophopen in de leidingen waardoor er een blokkade ontstaat. Maar hoe los je dit op? Onze vakmannen helpen je graag snel van de problemen af, maar je kunt het ook eerst zelf proberen. Chemische ontstoppers zijn vaak agressief en kunnen schade aanbrengen aan het leidingwerk, kies daarom voor een zelfgemaakte gootsteenontstopper. Met onze tips maak je binnen no time een milieuvriendelijk en veilig ontstoppingsmiddel. Lukt het zelf niet om de gootsteen te ontstoppen? Dan kun je alsnog contact opnemen met de vakman in jouw regio.

Gootsteen verstopt

Een verstopte gootsteen kan verschillende oorzaken hebben. Etensresten en vet zijn de voornaamste boosdoeners. Wist je dat zelfs kruimels, zaden en pitjes voor problemen kunnen zorgen? Het is dus erg belangrijk dat je de gootsteen niet gebruikt als afvalbak. Wat betreft vloeibaar vet en olie; mocht dit toch in de gootsteen terechtkomen dan is het aan te raden om goed na te spoelen met heet water. Dit voorkomt dat het vet gaat stollen en vervolgens in de leidingen achterblijft. Krijg je ondanks de voorzorgsmaatregelen toch te maken met een verstopte gootsteenafvoer, dan kun je vrijblijvend een offerte aanvragen bij de lokale ontstoppingsdienst of telefonisch contact opnemen voor aanvullende informatie.

Gootsteen ontstoppen soda

Ten behoeve van het milieu en je eigen veiligheid raden wij chemische ontstoppers af. Daarnaast kunnen chemische middelen zorgen voor ernstige schade aan de leidingen wat leidt tot hoge reparatiekosten. Dit betekent echter niet dat je zelf niets kunt doen bij een verstopping. Er zijn ‘recepten’ met huis- tuin en keukenmiddeltjes die minstens zo effectief zijn. Wij leggen het graag uit. We raden aan om onderstaande stappen eerst zonder azijn te doorlopen. Mocht dit de problemen niet oplossen dan kun je proberen om de gootsteen te ontstoppen met soda en azijn. Met slechts vijf simpele stappen ben je hopelijk snel van de verstopping af:

  1. Los een handje soda op in een kopje water en giet dit in de afvoer. Je kunt (gewone) schoonmaaksoda of baking soda gebruiken. Schoonmaaksoda heeft echter een iets andere samenstelling waardoor het effectiever is.
  2. Doe er een kopje azijn bij. Let op: dit gaat bruisen. Houd je gezicht op veilige afstand en dek het putje eventueel af. In verband met het bruisen is het belangrijk om de soda en azijn niet vooraf te mengen.
  3. Laat de soda en azijn ongeveer 15 minuten inwerken.
  4. Giet een volle waterkoker met heet water door de afvoer.
  5. Controleer of de verstopping is verholpen door de kraan open te zetten.

Hardnekkige verstopping

Geen succes? Dan is de verstopping te hardnekkig om zelf op te lossen. Maar geen zorgen, onze vakmensen staan 7 dagen per week voor je klaar! En dankzij het landelijke netwerk van experts is er altijd iemand in de buurt om je snel van de problemen af te helpen. Bel 085 - 0187125 om direct in contact te komen met het lokale ontstoppingsbedrijf of vul het contactformulier in.