Rioolprobleem onbekend
readtime 6 Minuten

Smit Riooltechniek: ''Je ontkomt niet aan spoedgevallen''

31 mei 2019 • redactie

Sinds kort is Smit Riooltechniek partner van Rioolprobleem Kwijt. Voor rioolproblemen in Den Haag en de omliggende plaatsen staan Bram en zijn team dag en nacht voor je klaar, elke dag van de week. We zijn niet alleen benieuwd naar Bram en zijn bedrijf, we hebben ook een paar brandende vragen met betrekking tot de riooltechniek. Tijd voor een goed gesprek met de vakman!

Rioolexpert, hoe word je dat?

Bram Smit zit inmiddels 20 jaar in de riooltechniek. Maar hoe wordt je nu eigenlijk rioolexpert? Een opleiding is er niet, destijds tot groot geluk van Bram want aan school heeft hij altijd een hekel gehad. In de riooltechniek beland je vaak ‘via via’. Zo ook Bram: zijn buurman deed dit werk en reed in een mooie grote gele bus met zwaailampen. Reuze interessant! De buurman legde uit wat hij deed en Bram mocht een keer met hem mee op pad. Toen hij de apparatuur in de bus zag wist hij het zeker: dit wilde hij ook! Via de buurman is Bram uiteindelijk het vak ingerold.

Een nieuwe fase: Smit Riooltechniek

Na een lange tijd in loondienst bij verschillende ontstoppingsbedrijven zorgde een overname van het bedrijf waar Bram als laatste werkte ervoor dat hij de keuze maakte om voor zichzelf te beginnen. Dankzij zijn ervaring in het werkveld en later ook als bedrijfsleider beschikte hij over voldoende kennis en vaardigheden om deze stap te kunnen maken. Tot op heden een uitstekende beslissing; hij doet het nog steeds met veel plezier en er is meer dan genoeg werk.

Een gemiddelde week bij Smit Riooltechniek

Benieuwd met wat voor soort klussen een ontstoppingsbedrijf het meeste te maken krijgt? Bij Smit Riooltechniek is dit het ontstoppen van afvoeren in alle soorten en maten. Ook stankklachten en inspecties komen vaak voor. Bram zelf is meestal op kantoor te vinden. Hij staat klanten te woord, maakt de planning en zorgt dat het bedrijf goed loopt. Daarnaast staat hij altijd ‘stand-by’ om waar nodig de spoedklussen op te pakken.

Moderne technologie of toch de ouderwetse ontstoppingsveer?

De ouderwetse ontstoppingsveer wordt nog dagelijks gebruikt door de mannen van Smit Riooltechniek. Maar ook de moderne technologie is onmisbaar, met name voor de rioolinspecties. En met de tijd wordt het alleen maar mooier; de camera’s geven steeds beter beeld en je kunt de filmpjes aan de klant overhandigen op een USB stick of zelfs via Wifi versturen naar een mobiele telefoon. Of het echt nodig is om altijd direct de nieuwste snufjes in huis te halen? Nee dat niet, dat is ook niet te betalen. De ontwikkelingen zijn vaak klein en hebben te maken met gebruiksgemak en dingen mooier maken voor de klant. Dit is hartstikke leuk maar niet noodzakelijk.

Het werk blijft toch vies

“Ongeacht wat je moet doen, het werkt blijft toch vies… Zo simpel is het!”, dat is Brams antwoord op de vraag welk soort opdrachten hij het leukste of juist niet leuk vindt. Hij heeft dus geen favoriete bezigheid. Hoe leuke klussen zich dan onderscheiden van de minder leuke klussen? Dat is afhankelijk van de klant en de locatie waar je moet zijn. De dankbaarheid wanneer je de problemen van een klant snel oplost tovert een lach op het gezicht van iedere vakman. “Daar doen we het voor!”, aldus Bram.

Werken in de avonduren, tijdens het weekend, op vakantie…

Wanneer je in de riooltechniek werkt krijg je te maken met spoedgevallen. Tot op heden heeft Bram spoedklussen buiten de reguliere werktijden altijd zoveel mogelijk zelf opgepakt. Dit betekent werken in de avonduren en tijdens het weekend. Dit was altijd goed te doen, maar sinds Bram met Rioolprobleem Kwijt werkt is het aantal spoedklussen enorm gestegen. Dit is natuurlijk heel fijn, echter vereist het wel een kleine reorganisatie in de indeling van de diensten. Bram: “Werken in het weekend heb ik absoluut geen problemen mee, maar het moet wel leuk blijven. Het hele weekend in je eentje op pad is niet te doen.”. Ook op vakantie is Bram aan het werk, hij neemt namelijk altijd zelf de telefoon aan om ervoor te zorgen dat de vakmannen hun klussen hier niet voor hoeven te onderbreken. Maar toen Bram afgelopen zomer in Frankrijk hele dagen zat te bellen realiseerde hij dat het nu echt tijd wordt voor een verandering.

Vakmannen opleiden

Er bestaat geen opleiding voor riooltechniek. Ondanks dat Bram zelf een hekel aan school had zou hij dit toch graag anders zien. Hij heeft zelfs overwogen om zelf een opleiding op te zetten. Misschien dat het dan ook makkelijker wordt om personeel aan te trekken, dit is op het moment namelijk erg lastig. Voor zijn eigen bedrijf heeft hij inmiddels wel een cursusboek geschreven om toekomstige werknemers een goede theoretische basis mee te geven. Een rioolexpert doet namelijk meer dan alleen een veer in een putje stoppen… Het is een breed vak en kennis van bijvoorbeeld funderingen, drainage en grondwaterstanden is voor een echte vakman onmisbaar. Met een opleiding wordt er ook een bepaalde standaard neergezet, en je kunt dan bijvoorbeeld met een keurmerk gaan werken.

Hoe Bram zijn personeel vindt? Via een advertentie komen eigenlijk nooit geschikte kandidaten binnen. Vakmannen in de dop worden vaak gevonden via iemand die al bij het bedrijf werkt. Bram vertelt dat jongens die een ‘kijkje in de keuken’ krijgen vaak snel enthousiast worden van de manier waarop er binnen het bedrijf gewerkt wordt. Zij worden vervolgens intern opgeleid tot echte rioolexperts. Een vrouwelijke rioolexpert is Bram overigens nog nooit tegengekomen, volgens hem is het echt een vak voor mannen.

Jonge, sterke mannen

Maar wie werken er dan wel in de riooltechniek? Bij Smit Riooltechniek zijn dit vooral jonge mannen. Enerzijds omdat het werk lichamelijk zwaar is en zij hier voldoende kracht voor hebben. Anderzijds kan Bram deze onervaren rioolexperts in spe helemaal naar zijn voorkeur opleiden en inwerken. Het gevaar dat ze dingen alleen op hun eigen manier willen doen ‘omdat ze het altijd zo hebben gedaan’ wordt hiermee weggenomen. Daarnaast passen jonge mensen goed binnen het team van Bram. Het werkt prettig als je allemaal dezelfde mindset hebt en het is ook nog eens gezellig met elkaar. Hij geeft aan ook wel eens een wat ouder persoon in dienst te hebben gehad, maar hij merkte dat het leeftijdsverschil voor een kloof zorgde.

Zelf ontstoppen? Niet zonder risico’s

Wanneer je te maken krijgt met een verstopping dan is het niet gek dat je eerst zelf probeert om deze te verhelpen. Dit scheelt natuurlijk kosten. Op de vraag wat Bram hiervan vindt kregen we een duidelijk antwoord: “Je kunt doen wat je wilt, lekker met een plopper of weet ik veel wat… Maar zelf rommelen met een veer of chemische ontstopper ben ik absoluut geen voorstander van.”. Hij vervolgt dat een chemische ontstopper in veel gevallen niet werkt. En het zou volgens de verpakking milieuvriendelijk zijn, maar realiseer je wel dat het chemische middelen zijn. En als je er goed over nadenkt kán dat niet goed zijn voor het milieu. Daarnaast kan het ook nog blijvende schade aan je riolering veroorzaken. En waarom je niet zelf met een ontstoppingsveer in de weer moet gaan? Bram vertelt dat je, wanneer je niet weet hoe dit werkt, flinke schade kunt aanrichten met een veer. Zwarte krassen in je toiletpot, een veer die vast komt te zitten in een putje waardoor er gehakt moet worden… Dit wil je liever voorkomen! Zelf kun je met een plopper aan de gang en je sifon schoonmaken, maar als dat niet helpt kun je echt beter een expert inschakelen.

Feit of fabel?

Het grootste fabeltje omtrent riolering en rioolontstopping? Volgens Bram is dat de uitspraak dat er best een beetje water in een riool mag blijven staan. Dit is absoluut niet waar! Een goede rioolbuis loopt af waardoor er nooit water in kan staan. Daarop vult hij nog aan: “Je hebt dan aannemers die zeggen ‘nee joh dat is niet erg, dan drijven de drollen lekker de goede kant op’, maar dat is echt onzin. Resten papier, laagjes vet, zeep en kalk kunnen door dat laagje water juist aangroeien waardoor uiteindelijk een verstopping ontstaat.”. Ook soda als ontstoppingsmiddel is volgens Bram een fabel. Tenzij je regelmatig vetresten door de gootsteen spoelt zal soda je niet snel van de verstopping af helpen. Het ontvet, maar verder lost het weinig op. Desalniettemin is soda niet verkeerd om af en toe je afvoer een keer te reinigen. In tegenstelling tot chemische middelen kan het weinig kwaad doen.

Een tuin vol poep

Niemand is perfect en van fouten kun je leren. Dat geldt ook voor Bram. In het begin van zijn carrière heeft hij een flinke blunder gemaakt. Bij een verstopping heeft een rioolontstopper twee keuzes: de hogedrukslang erop zetten of uitfrezen met een veer. De slang vergt de minste moeite, voor het ontstoppen met een veer moet eerst zwaar materiaal naar de werkplek gesjouwd worden. Bram vertelt dat hij vroeger nogal gemakzuchtig was en vaak de makkelijke weg koos, de hogedrukslang dus. Maar die ene beruchte keer werd dat hem niet in dank afgenomen. De buis zat vol met poep, opgespaard van een aantal weken, en het water dat er met hogedruk in werd gespoten zorgde ervoor dat deze bruine soep omhoog kwam. Het resultaat: een tuin vol poep. Bram heeft na dit voorval nooit meer de makkelijke weg gekozen. Tegenwoordig kun je er van op aan dat Bram altijd kiest voor een passende oplossing.

Vind een rioolspecialist

Onze rioolspecialisten zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale rioolspecialist
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale rioolspecialist