WC verstopt: 3 manieren om de verstopping op te lossen

Praktische oplossingen

WC verstopt: 3 manieren om de verstopping op te lossen

Toilet verstopt? Paniek! Water tot aan de rand of bij een beetje pech zelfs eroverheen; hoe kom je daar vanaf? Een verstopte wc kan voor vervelende problemen en rotzooi zorgen, tenzij je weet wat je moet doen en tijdig de juiste maatregelen treft. Met een beetje geluk kun je de verstopping zelf verhelpen en ben je er snel weer vanaf.

Wat te doen bij een verstopte wc?

Wanneer je aan de slag gaat met een verstopt toilet is een goede voorbereiding erg belangrijk. Er zijn een aantal dingen die wij aanraden om te doen, maar ook dingen die je juist niet moet doen. We zetten onze tips voor een goede voorbereiding op een rijtje:

  • Bij een wc verstopping ben je misschien geneigd om een aantal keer door te trekken, want wie weet spoelt het water de verstopping wel weg… Doe dit niet! Als het water de eerste keer niet goed wegloopt dan hoef je het niet nog een keer te proberen. Meer water in het toilet maakt het alleen maar lastiger om de verstopping te verhelpen.
  • Als je weet wat er allemaal door een toilet wordt gespoeld dan weet je ook dat hier bacteriën zitten. Trek voordat je begint met ontstoppen een paar rubber handschoenen aan om jezelf te beschermen tegen de viezigheid.
  • Dek de vloer af met kranten, oude handdoeken of keukenpapier. Wanneer je probeert om een wc verstopping te verhelpen kan er water uit het toilet op de grond terechtkomen. Door het afdekken van de vloer ben je naderhand een stuk sneller klaar met opruimen en schoonmaken.

Verstopte wc zelf oplossen

De voorbereiden zijn getroffen, tijd voor het echte werk! Er zijn drie dingen die je zelf kunt proberen, echter wordt de ontstoppingsveer sterk afgeraden door de vakman. Met dit gereedschap kun je, bij foutief gebruik, blijvende schade aan je toiletpot en riolering aanrichten. Als de verstopping met methode 1 en 2 niet te verhelpen is dan raden wij aan om een expert te raadplegen.

Methode 1: afwasmiddel en heet water
Soms is een verstopping in het toilet niet zo hardnekkig en kan deze op een vrij simpele manier worden opgelost. Spuit om te beginnen een beetje afwasmiddel in de wc, een paar drupjes is voldoende. Gooi daarna minimaal 1 emmer heet water (let op: geen kokend water, dan kan het porselein barsten) vanaf een afstand in het toilet. Door de afstand komt het water met meer kracht de afvoer binnen en wordt de kans om de verstopping los te krijgen groter. Deze methode werkt overigens alleen bij een verstopping die in de afvoer zit.

Methode 2: de plopper
De oude vertrouwde plopper heeft al menig verstopping los weten te krijgen. Dit handige ding kun je onder meer gebruiken voor het toilet. Zorg voor een groot en stevig exemplaar, hiermee kun je meer kracht op de verstopping uitoefenen. Houd de plopper voor gebruik even onder een straal met heet water om het rubber flexibel te maken. Vervolgens kun je de plopper in de wc zetten. Het is belangrijk dat de plopper onder water zit en dat het gat richting de afvoer volledig wordt bedekt. Wanneer dit het geval is kun je de plopper langzaam indrukken en vervolgens weer terugtrekken om zuigkracht te creëren. Herhaal dit meerdere malen. Let op: het water doet het ‘werk’. Soms wordt er gedacht dat lucht het werk doet, maar dat is niet het geval.

Methode 3: de ontstoppingsveer
Heeft de plopper niet geholpen? Je hebt waarschijnlijk te maken met een hardnekkige verstopping die dieper in de afvoer zit. Als je wilt proberen om deze zelf te verhelpen, wees dan voorbereid op een pittig klusje met de nodige risico’s. Het is ten zeerste af te raden om zelf met een ontstoppingsveer aan de slag te gaan in je toilet. De veer kan vast komen te zitten in de afvoer of er kunnen krassen ontstaan in de wc die je nooit meer weg krijgt. Voor wie het toch wil proberen hebben we in een ander artikel uitgebreid beschreven wat een ontstoppingsveer precies is, waar je op moet letten als je er een gaat kopen en hoe je het gebruikt. Lees dit aandachtig door voordat je aan de slag gaat.

Schakel tijdig een vakman in

Natuurlijk kun je kosten uitsparen door een verstopping in je toilet zelf op te lossen, maar wees wel voorzichtig. Als er schade aan de leidingen of riolering wordt aangericht dan krijg je te maken met veel hogere kosten. Wees daarom verstandig en schakel tijdig een vakman in. Ons advies is om na de plopper te stoppen en een vakman te bellen. Rioolprobleem Kwijt werkt met rioolexperts die je vakkundig en snel kunnen helpen. Voor meer informatie of een afspraak kun je vrijblijvend contact opnemen via 085 - 0187125 of het contactformulier. In geval van spoed ook ’s avonds en in het weekend.