Rioolprobleem onbekend
readtime 5 Minuten

Willem: ''Leuk om met complexe klussen aan de slag te gaan!''

31 mei 2019 • redactie

Houben Reinigingstechnieken is één van de partners van Rioolprobleem Kwijt. Willem Houben en zijn team zijn werkzaam in ValkenswaardSomerenBudelHeezeWeert en alle omliggende plaatsen. Dagelijks gaan de mannen van Houben de weg op om allerlei problemen op te lossen. Ben je benieuwd naar Willem, het verhaal achter zijn bedrijf en de manier van werken bij Houben Reinigingstechnieken? In een gesprek met de vakman kwamen we alles te weten.

Familiebedrijf

Om te beginnen vroegen we Willem hoe hij in de riooltechniek is beland. Hij vertelt: “Houben Reinigingstechnieken is een echt familiebedrijf. Zelf werk ik nu 13 jaar in de riooltechniek en inmiddels heb ik het bedrijf overgenomen.”. Het bedrijf is opgezet door de ouders van Willem. De heer Houben, vader van Willem, werkte vroeger bij een groot schoonmaakbedrijf dat ook rioolwerkzaamheden uitvoerde. Dit bedrijf werd destijds opgeheven en de heer Houben zag dit als een mooie kans: hij ging zelf verder in de riooltechniek. De oprichting van Houben Reinigingstechnieken was een feit. Inmiddels zijn we 38 jaar verder en is het bedrijf in goede handen bij de tweede generatie.

Team Houben

We zijn benieuwd naar de samenstelling van team Houben. Willem vertelt dat ze in totaal 11 mensen in dienst hebben, en dat er dagelijks 4 mannen op pad gaan voor rioolwerkzaamheden. Zelf houdt hij zich vooral bezig met het klantcontact en de planning. Heel zelden gaat hij nog op pad voor een klus, bijvoorbeeld om bij te springen bij een spoedgeval.

Willem vertelt dat hij het team nog wel iets zou willen uitbreiden, maar dat het vinden van nieuw personeel behoorlijk lastig is. “Er zijn mensen te weinig of er is werk te veel… In ieder geval zijn de meeste mensen die willen en kunnen werken voorzien van een baan.”. Het behouden van personeel is gelukkig geen enkel probleem. Willem vertelt dat er de afgelopen jaren vrijwel geen verloop binnen het team is geweest.

Geen werknemers, maar collega’s

Willem noemt de mensen die bij hem in dienst zijn geen werknemers, maar collega’s. Hij vindt dat iedereen gelijk is, je zorgt er immers samen voor dat problemen snel en vakkundig worden opgelost. Verder is duidelijk te merken dat Willem ontzettend trots is op het hechte team. Hij vertelt: “De werksfeer is ontzettend collegiaal. Iedereen kan het onderling erg goed met elkaar vinden en de jongens staan altijd voor elkaar klaar. De samenwerkingsmentaliteit is heel sterk en daar ben ik hartstikke blij mee.”

Een gemiddelde week bij Houben

Benieuwd hoe een gemiddelde week bij Houben eruitziet? Willem vertelt dat er veel meldingen voor verstoppingen binnenkomen, zowel van particuliere als zakelijke opdrachtgevers. In eerste instantie gaan ze hier aan de slag met ontstoppen, maar vaak volgen er ook reparatie- en/of vervangingswerkzaamheden.

Wordt er bij Houben rekening gehouden met de weersvoorspellingen? Willem vertelt dat ze de vooruitzichten in de gaten houden en indien nodig schuiven in de planning zodat er voldoende capaciteit beschikbaar is om spoedproblemen bij hevige regenval snel op te lossen. En net als veel andere rioolbedrijven heeft ook Houben altijd een calamiteitendienst stand-by staan voor spoedgevallen in de avonduren of het weekend. Of deze vaak moet uitukken? Willem: “Ik wil niet zeggen dagelijks, maar toch zeker wel een aantal keer per week.”.

We vroegen Willem of hij tijdens vakanties ook veel met zijn werk bezig is. “Ik kan het goed loslaten, maar ik ben er wel altijd mee bezig.”. Hij vervolgt: “Ondernemen is een levensstijl, daar moet je van houden.”.

Complexe klussen

We vroegen Willem welke klussen hij zelf het leukste vindt om mee aan de slag te gaan. “Dat zijn de complexe klussen waar niet direct een oplossing voor is. Een uitdaging waarbij je al je kennis en ervaring kunt toepassen om uiteindelijk tot een goede oplossing te komen.”. Of er ook werkzaamheden zijn die Willem minder leuk vindt? “Nee eigenlijk niet. Je lost problemen op en daarmee maak je mensen blij. Dat maakt het werk leuk!”.

Wat kom je tegen in het riool?

We zijn benieuwd of vakman Willem wel eens gekke voorwerpen in het riool tegenkomt. Hij vertelt: “Bij groothandels komen we soms artikelen tegen die eigenlijk in de schappen zouden moeten liggen. Waarschijnlijk heeft iemand dan de intentie gehad om iets te ontvreemden, maar is dit niet gelukt. Vervolgens wordt het door het toilet gespoeld. Verder vinden we op locaties bij winkels vaak lege portemonnees in het riool. Een zakkenroller bekijkt de buit op het toilet, haalt het geld eruit en gooit de portemonnee in de wc. Vaak zitten de pasjes er nog in en kunnen we deze teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.”.

Willem vervolgt dat ze ook met enig regelmaat glasvezelkabels in de riolering aantreffen. Bij het aanleggen van glasvezel worden kabels door de grond geschoten. Soms gaat de kabel niet alleen door de grond, maar ook dwars door een PVC rioolbuis. Hij vertelt: “Overal waar ze bij ons in de buurt glasvezel hebben aangelegd zijn wij binnen een paar maanden tijd ter plaatse geweest. Op het moment van aanleggen wordt vaak niet opgemerkt dat er een leiding kapot is. De problemen ontstaan pas later als er steeds meer zand in de leiding komt of er papier aan de glasvezel blijft hangen.”.

Gescheiden rioolstelsel

Door de klimaatverandering zijn er vaker hevige regenbuien. Om problemen te voorkomen wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een gescheiden rioolstelsel. Wat vindt vakman Willem van deze oplossing? “Dit is een prima oplossing, maar het heeft wel een keerzijde. Wanneer riolering enkel het afvalwater afvoert raken de buizen veel sneller vervuild. Normaal gesproken wordt het riool gespoeld door het hemelwater, maar met het gescheiden rioolstelsel is dit niet meer het geval. En alles wordt natuurlijk steeds meer waterbesparend gemaakt, dit komt het riool ook niet ten goede.”. Hoe kun je als huiseigenaar de vervuilingsproblemen als gevolg van het gescheiden stelsel tegengaan? Tip van Willem: “Giet zo nu en dan een emmer heet water met soda door de leidingen om de boel goed door te spoelen.”.

Zelf aan de slag met ontstoppen?

Wanneer je te maken krijgt met een verstopping, kun je dan proberen om dit zelf te verhelpen of is het raadzaam om direct een vakman in te schakelen? Het antwoord van Willen op deze vraag: “Het is logisch dat veel mensen het liever eerst zelf proberen, dit is ook geen enkel probleem. Het is echter wel belangrijk om altijd voorzichtig te zijn. Ga niet zomaar aan de slag met middelen en gereedschap waar je geen verstand van hebt, je kunt namelijk flinke schade aanrichten.”. Hij vervolgt: “Wees ook niet te terughoudend met vragen om hulp. Als je niet weet hoe je te werk moet gaan zijn wij altijd bereid om telefonisch wat tips te geven.”. Het is dus niet perse een slecht idee om zelf aan de slag te gaan met ontstoppen. Maar, Willem vertelt dat je in sommige gevallen toch echt beter een vakman kunt inschakelen.

Hij volgt met een typerend voorbeeld: “Sommige mensen schakelen liever geen vakman in, maar nemen een middag vrij om zelf de riolering in de tuin op te graven en te ontstoppen. Vaak doen ze dit op een vrijdagmiddag. Met een beetje pech ligt ‘s avonds de hele tuin open en is het probleem niet opgelost. Vervolgens moet onze spoeddienst ter plaatse komen om het probleem alsnog op te lossen. Deze situatie kost de persoon in kwestie een hoop tijd en ellende (waaronder een relatiecrisis), terwijl wij het probleem in een mum van tijd op kunnen lossen.”.

Ontstoppingsmiddelen

Benieuwd naar de meest gemaakte fout bij het ontstoppen? Willem vertelt: “Ontstoppingsmiddelen die worden gebruikt wanneer het eigenlijk al te laat is.”. Hij vervolgt dat wanneer het riool volledig verstopt is en niet meer doorloopt, je er beter geen ontstoppingsmiddelen in kunt gooien. De kans dat het de verstopping losmaakt is erg klein en het middel kan niet weggespoeld worden. De leidingen zijn hier niet tegen bestand en de kans is groot dat je riolering beschadigd. Dus, de laatste tip van vakman Willem: “Gebruik ontstoppingsmiddelen alleen preventief of bij de eerste symptomen van een verstopping, maar nooit als je riolering helemaal dichtzit.”.

Vind een rioolspecialist

Onze rioolspecialisten zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale rioolspecialist
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale rioolspecialist