Rioolprobleem onbekend
readtime 4 Minuten

Edwin van Allrioolservice: ''Rioolexpert sinds 1989''

31 mei 2019 • redactie

Rioolprobleem Kwijt werkt met een landelijk netwerk van ontstoppingsbedrijven. Voor rioolproblemen in UtrechtAmersfoortZeistNieuwegeinWoerden en omgeving staan Edwin van Allrioolservice en zijn team voor je klaar. Of het nu gaat om een kleine verstopping of het vernieuwen van een volledig rioolstelsel; er wordt altijd gezocht naar de best passende oplossing. Wil je meer weten over Edwin en zijn bedrijf? Wij gingen in gesprek met de vakman en kwamen alles te weten!

Rioolexpert sinds ‘89

Hoelang Edwin al rioolexpert is? “Heel lang”, was zijn antwoord op deze vraag. Al vanaf ’89. Voor hij de riooltechniek in ging werkte hij als machinebankwerker, destijds ging dat nog allemaal met de hand. Door de komst van computers en nieuwe technieken kwam hier verandering in. Edwin vond dit maar niets en besloot een nieuwe weg in te slaan: hij ging solliciteren en kwam bij een riooltechniek bedrijf terecht. Na een interne opleiding ging zijn loopbaan als rioolexpert van start. En met succes, want vandaag de dag, bijna 30 jaar later, doet hij dit nog steeds met veel plezier.

Werken in de riooltechniek

Het leukste aan werken in de riooltechniek? “Je komt overal, je maakt mensen blij, je hebt vrijheid… De jongens hebben een werkbus waar alles in zit en ze weten wat de prijzen zijn, dus ze gaan de hele dag de weg op om allerlei problemen op te lossen. Je komt op plekken waar een ander eigenlijk nooit komt, en dat maakt het werk erg leuk.”. En het meest bijzondere voorwerp wat Edwin ooit is tegengekomen bij een verstopping? “Een steigerpijp van 3 meter die in een leiding zat! Waarschijnlijk is deze er tijdens de bouw in gevallen.”.

De start van Allrioolservice

Inmiddels is Edwin al een hele tijd actief als ondernemer, maar hoe is Allrioolservice eigenlijk ontstaan? Nadat het bedrijf waar Edwin als laatste werkte failliet ging koos hij voor een andere aanpak. Samen met een oud collega besloot hij om zelf een riooltechniek bedrijf op te starten. Het resultaat: Allrioolservice. Zijn partner is inmiddels uitgestapt, Edwin daarentegen heeft het nog steeds erg naar zijn zin als ondernemer. Allrioolservice is uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf. Edwin werkt met een hecht team van vakmannen die er samen voor zorgen dat elk rioolprobleem vakkundig wordt opgelost.

De gang van zaken

De dagelijkse gang van zaken bij Allrioolservice, daar zijn we benieuwd naar! Edwin vertelt dat hij zelf vooral bezig is met klantcontact, offertes opmaken en andere werkzaamheden op kantoor. Bij drukte en spoedgevallen gaat hij nog wel eens op pad voor een klus, maar verder laat hij dit aan zijn team van vakmannen over. Dagelijks gaan er 5 jongens de weg op om allerlei problemen op te lossen. De meest voorkomende problemen zijn verstoppingen. Daarnaast krijgt Allrioolservice veel aanvragen voor renovatie en aanleg van riolering.

Waarom is rioolrenovatie noodzakelijk?

Wij zijn benieuwd waarom Allrioolservice zoveel aanvragen voor rioolrenovatie ontvangt. Moet riolering na een aantal jaar standaard gerenoveerd worden, of is er een andere reden? Edwin vertelt dat rioolrenovatie niet standaard is, maar dat het om verschillende redenen noodzakelijk kan zijn. Verzakking van de grond, het gebruik van goedkope materialen in nieuwbouwwijken en slecht aangelegde rioolstelsels zijn veelvoorkomende oorzaken.

Ze liggen niet voor het oprapen…

Edwin geeft aan dat hij graag een extra vakman in dienst zou nemen, maar dat ze niet voor het oprapen liggen. “Het is en blijft toch een apart vak”, vervolgt hij. Samen met een aantal andere riooltechniek bedrijven heeft Edwin competentieprofielen opgesteld om vakmannen in de dop te werven, die vervolgens intern verder worden opgeleid. Het idee was eerst om een opleiding bij ROC instellingen op te zetten, maar hier was te weinig animo voor. Het probleem om goed personeel aan te trekken klinkt voor ons overigens niet onbekend, in een eerder interview met de vakman uit een andere regio werd dit ook al benoemd.

Rioolexpert of loodgieter?

Het verschil tussen een rioolexpert en loodgieter is lang niet voor iedereen duidelijk. Dit is niet gek aangezien riooltechniek volgens Edwin pas sinds een jaar of 10 wordt gezien als een apart vakgebied. Loodgieters laten klussen met betrekking tot riolering steeds vaker over aan riooltechniek bedrijven, en doen zelf de klussen met gas en water. Zoals het hoort dus!

Blijven innoveren

Technologie is niet meer weg te denken binnen de riooltechniek. Edwin geeft aan dat hij het belangrijk vindt om als bedrijf te blijven innoveren. “De basistechniek blijft in principe hetzelfde, dus het niet noodzakelijk om altijd direct het nieuwste van het nieuwste in huis te halen. Maar als bestaande apparatuur aan vervanging toe is, kiezen we wel altijd voor de nieuwste innovaties.”. De afgelopen twee jaar heeft Edwin flink geïnvesteerd in nieuwe apparatuur, hiermee kan hij de komende jaren weer vooruit.

Klimaatverandering

We hebben al een keer een blog geschreven over het effect van de klimaatverandering op ons rioolstelsel. Ook Edwin maakt zich hier zorgen over. Het riool kan de hoeveelheid regen niet aan en hij verwacht niet dat dit op korte termijn kan worden opgelost. Hij denkt dat het nog wel 50 jaar kan duren totdat Nederland is voorzien van een verbeterd rioolstelsel. Tot die tijd probeert hij er wel alles aan te doen om zo goed mogelijk in te spelen op de klimaatveranderingen. Zo worden bij de aanleg van nieuwe riolering door Allrioolservice tegenwoordig ook altijd direct ontlastputten geplaatst. Op deze manier kan de overdruk indien nodig weg in de tuin, in plaats van binnen. Hiermee worden overstromingen binnenshuis bij hevige regenval voorkomen.

Tip van de vakman

Een tip van de vakman? Wanneer Allrioolservice een gootsteenverstopping bij iemand heeft verholpen adviseren ze om een keer per maand een soda oplossing door de leiding te gieten. Als er al een verstopping zit heeft het geen zin, maar ter preventie van een volgende verstopping werkt dit in de meeste gevallen erg goed.

Zelf ontstoppen of de vakman bellen?

Bij een verstopping ben je vaak geneigd om eerst zelf een poging te wagen om de problemen te verhelpen. Maar wat vindt de vakman hiervan? “Als ik geen kennis van het vak zou hebben, zou ik het zelf ook doen.”, vertelt Edwin. Hij vervolgt dat dit echter lang niet altijd verstandig is. Met een beetje pech beschadig je de leidingen of vererger je de verstopping. Vooral de chemische ontstopper is volgens Edwin echt af te raden. Wees dus verstandig en schakel tijdig een vakman in!

Vind een rioolspecialist

Onze rioolspecialisten zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale rioolspecialist
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale rioolspecialist